Jurnalultau.ro

Caută
Close this search box.

Un pediatru trage un semnal de alarmă: „Bolile care obișnuiau să ucidă frecvent copiii în trecut vor reveni”

Dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați pediatri din România, atrage atenția asupra pericolelor reprezentate de „curentul antivaccinist” și a problemelor grave ce pot apărea în urma acestuia. „Vor reveni bolile care obișnuiau să ucidă frecvent copiii în trecut”, avertizează medicul.

„Am stat să reflectez asupra modului în care pot transmite un avertisment extrem de serios fără a fi atras în dispute cu cei care se opun vaccinării. Dar citind știrile din ultimele zile, inclusiv semnalul emis de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC), am decis să fac această postare. Este pentru cei care au îndoieli și doresc să înțeleagă beneficiile vaccinării în primul an de viață”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul susține că efectul negativ al unei comunicări deficitare în timpul pandemiei COVID-19 a dus la o scădere semnificativă a ratelor de vaccinare a copiilor din întreaga lume.

„UNICEF a avertizat că în 2023 încrederea părinților în vaccinare a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani (link în comentarii). De asemenea, același articol menționează că peste 320.000 de copii din Europa nu au primit nicio doză din vaccinul DTP (difterie-tetanos-pertussis)… Ce se întâmplă într-o regiune în care sute de mii sau milioane de persoane devin susceptibile la o boală? Apar epidemii. Pe lângă rujeolă, tusea convulsivă a revenit deja și amenință viața noastră, a tuturor europenilor. Nu voi posta imagini cu pacienții noștri internați ACUM în spital. Nu ar fi etic și nici de folos pentru părinții care sunt deja îngrijorați”, explică dr. Mihai Craiu.

Specialistul adresează și un mesaj „marilor campioni ai curentului antivaccinist”.

„Îi invit să vadă cât de mult suferă un copil bolnav de tuse convulsivă. Să își asume emoțiile unei discuții cu părinții acestor copii. Să le explice cât de gravă este tusea convulsivă și să îi liniștească cu privire la evoluția copiilor lor. Să le povestească unor oameni care se confruntă cu pericolul real despre pericole ipotetice sau imaginare. Au suficiente exemple… Sunt șapte copii spitalizați numai la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“, dintre care patru în secția de Terapie Intensivă. Unul dintre aceștia este în stare critică de mai multe zile”, transmite reputatul pediatru.

„Vom pierde tot ce s-a câștigat în peste un secol de istorie a vaccinării la nivel global dacă vom continua să închidem ochii și să ignorăm situația, pe principiul că ‘nu mă privește’. Dar când vom avea membri ai familiei sau prieteni bolnavi, va fi probabil prea târziu. Pentru unii…”, a avertizat medicul.

Dacă aveți îndoieli, mergeți să discutați cu medicul dumneavoastră, recomandă dr. Craiu. „Verificați calendarul de vaccinare. Recuperați restanțele, dacă există. Pentru copiii din România, recuperarea vaccinării se face gratuit, la medicul de familie”, a încheiat dr. Mihai Craiu.

Te-ar putea interesa

Distribuie articolul

This Is an Ad Place Holder

You Can Place Your Ad Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet adipiscing elit,sed do
eiusm por incididunt ut labore et dolore magna aliqua.